Počela je sanacija deponije Jer u Sefkerinu. U prvoj fazi odnosi se smeće i čisti lokacija. Počela je sanacija deponije Jer u Sefkerinu. U prvoj fazi odnosi se smeće i čisti lokacija. Glas Opova

Počela sanacija deponije Jer u Sefkerinu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

OPOVO / SEFKERIN – U Sefkerinu su počeli radovi na realizaciji projekta sanacije i rekultivacije deponije Jer. Početni radovi obuhvataju čišćenje i uklanjanje nagomilanog otpada i smeća.

U pitanju je jedan od većih projekata iz oblasti zaštite životne sredine koji je sufinansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Početak radova su obišli predsednik opštine Miloš Markov, opštinski odbornik Predrag Ginculj i predsednik Saveta mesne zajednice Sefkerin Stevan Stankov.

Miloš Markov je istakao značaj projekta jer se radi i rekultivacija, ali i postavljanje video nadzora.

„Imali smo priliku da obiđemo početak sanacije deponije Jer u Sefkerinu. Ovo je prva sanacija takvog tipa gde ćemo pored same sanacije raditi i rekultivaciju zemljišta. Ideja nam je da kada završimo ovaj projekat ova lokacija bude trajno bez smeća, odnosno, smeće će se odneti na za to predviđene deponije i radiće se rekultivacija zemljišta. Takođe ono što je novina ovde jeste da ćemo po prvi put postaviti kameru koja će po završetku rekultivizacije nadgledati ovo područje kako se ne bi nastavilo sa odlaganjem smeća na lokaciji koja za to nije predviđena. Mi smo kao lokalna samouprava krajem prošle godine pravilnikom jasno definisali lokacije i istakli gde može da se odlaže smeće, dakle za svako naeljeno mesto postoji lokacija za određene vrste otpada. To su deponije za biorazgradiv otpad dok je za otpad koji nije biorazgradiv zadužen Brantner, tako da je tačno propisano gde se i kako odlaže koja vrsta smeća“, poručio je Miloš Markov.

 

DSC 2454

 

Na pitanje da li će se ovakvi projekti raditi i u ostalim opštinskim mestima, predsednik opštine kaže da je to u planu i da će se tim povodom aplicirati na konkursima.

„Ovakav projekat se prvi put radi jer je podržan i sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine. Investicija je velika i pitanje je da li bi samostalno mogli da je finansiramo. Međutim konkurisaćemo u narednom periodu za ovakve projekte i kod Pokrajinskog sekretarijata, a već smo to učinili kod Ministarstva za zaštitu životne sredine“, rekao je Miloš Markov.

Deponija Jer, osim što je izuzetno površinski velika, toliko se proširila da je i sam poljoprivredni put izmestila tako da se trasa zbog nemogućnosti prolaska pomerila na privatne parcele. Kako je Markov istakao, sanacijom deponije vratiće se i trasa puta i poljoprivrednicima osloboditi parcele koje sada ne mogu da rade.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...