U prvom delu predavanja prisutni đaci od predstavnice “Ekostar paka” čuli su više o reciklaži i razdvajanju otpada u školi i njenoj ulozi u zaštiti životne sredine U prvom delu predavanja prisutni đaci od predstavnice “Ekostar paka” čuli su više o reciklaži i razdvajanju otpada u školi i njenoj ulozi u zaštiti životne sredine Z.M.

Čas o reciklaži i cirkularnoj ekonomiji u Tehničkoj školi u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – U Pančevu je danas održano predavanje učenicima srednje Tehničke škole “23. maj” o reciklaži, cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju.

Predavači su bili Silvia Božo iz preduzeća “Ekostar pak” - nacionalnog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, Jovanka Dakić ispred MC “Karika, umetnost, nauka” iz Pančeva i Lea Eror, učenica trećeg tri razreda srednje Tehničke škole u Pančevu, na smeru tehničar za zaštitu životne sredine.

U prvom delu predavanja prisutni đaci od predstavnice “Ekostar paka” čuli su više o reciklaži i razdvajanju otpada u školi i njenoj ulozi u zaštiti životne sredine, s ciljem da uvide značaj selektivnog odlaganja otpada i ulogu pojedinca u tom procesu.

Lea Eror je predstavila projekat “Hoću da ZNAM kako i zašto ZELENO da postupam” čiji je cilj da prvenstveno na nivou srednjih škola na teritoriji Grada Pančeva obezbedi edukaciju, uključujući i vršnjačku edukaciju, na teme reciklaže, cirkularne ekonomije i održivog razvoja i to na način da mladi nauče osnovne pojmove i osveste svoju ulogu i lični doprinos svakoga dana, na lokalnom nivou, o povezanosti promene navika sa sprovođenjem ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa, kao i smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje, a što će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

 

20221207 141516


Jedan od specifičnih ciljeva jeste povezanost i „osvežavanje“ akcije „Sakupi uštedi vredi“ sa edukacijom i uključivanjem školske populacije u organizovano izdvajanje ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na mestu nastanka i saradnja sa lokalnom upravom i preduzećima.

Napominje se da se, po završetku ovog projekta, aktivnosti i saradnja sa JKP “Higijena” Pančevo nastavljaju u školama na osnovu zaključenih ugovora o preuzimanju i prodaji ambalažnog otpada za reciklažu.

U okviru projekta sastavljen je program edukacije, pripremljeni su i odštampani posteri koji će biti uručeni svakoj srednjoj školi, dogovorene su radionice i u drugim školama.

 

20221207 135200

 

Jovanka Dakić iz Udruženja MC “Karika umetnost nauka” kaže da su očekivani rezultati povećanje nivoa svesti o primarnoj separciji otpada kod srednjoškolske populacije na teritoriji Grada Pančeva i praktična primena izdvajanja ambalažnog otpada u školskom prostoru.

“Takođe su očekivani rezultati i usvajanje novih znanja i postupanja na teme reciklaže, cirkularne ekonomije i održivog razvoja, na način da su srednjoškolci prihvatili osnovne pojmove i osvestili svoju ulogu i lični doprinos svakoga dana na lokalnom nivou o povezanosti promene navika sa sprovođenjem ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa, kao i smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje, a što će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji”, rekla je Dakić.

 

20221207 134729

 

Nosioci aktivnosti su članovi Udruženja MC „Karika umetnost nauka“ Pančevo, a učesnici su predstavnici srednjih škola na teritoriji grada, predstavnici lokalnog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JKP „Higijena“ Pančevo, RCT “Mihajlo Pupin“ Pančevo, Ekostar Pak doo.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...