Nova linija za separaciju otpada, koja će uskoro biti izgrađena, pomoći će zaposlenima da brže, lakše i efikasnije odvajaju sekundarne sirovine, posebno PET ambalažu, papir, limenke, kaže Mišo Marković iz JKP Higijena Pančevo Nova linija za separaciju otpada, koja će uskoro biti izgrađena, pomoći će zaposlenima da brže, lakše i efikasnije odvajaju sekundarne sirovine, posebno PET ambalažu, papir, limenke, kaže Mišo Marković iz JKP Higijena Pančevo Z.M.

Marković: Ministarstvo opredelilo 144, a Grad 28 miliona za novu liniju za separaciju otpada u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO - Pančevo će dobiti novu liniju za separaciju otpada, najavio je direktor JKP Higijena Pančevo Mišo Marković.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo je 144 miliona dinara, a grad 28 miliona dinara. Nova linija za separaciju omogućiće da se poveća stopa reciklaže. Privremena linija za separaciju otpada u reciklažnom centru JKP ”Higijena” biće zamenjena novom, koja će olakšati posao radnicima. Novac je opredeljen za nabavku opreme, radove na rekonstrukciji postojeće hale i dogradnju nadstrešnice za liniju za separaciju, kao i izgradnju objekta za zaposlene, rekao je Mišo Marković.

Marković dodaje da ovo javno komunalno preduzeće već dugo radi na sistemu upravljanja otpadom, u kojem je najvažnije da sekundarne sirovine ili ambalažni otpad ne završe na telu deponije, nego u reciklažnom centru.

Nova linija za separaciju otpada, koja će uskoro biti izgrađena, pomoći će zaposlenima da brže, lakše i efikasnije odvajaju sekundarne sirovine, posebno PET ambalažu, papir, limenke, kaže Marković.

Pančevo je jedan od gradova koji učestvuje i u projektu odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO“. Cilj projekta je povećanje stope reciklaže na 15 odsto u naredne dve godine.

Upravo ideja tog projekta je da se poveća recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima i njegova separacija na samom mestu nastanka. Jer, otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs koji ima svoju primenu. Zbog toga se domaćinstvima dele plave kante, kao i plavi i žuti kontejneri, koji će biti raspoređeni na ulicama i stambenim zajednicama. Ako preradimo tonu kancelarijskog papira sačuvaćemo 18 stabala, da ne pričam o plastici i limenkama. Samo za običnu kesu koju uzimamo u radnji potrebno je 700 do 800 godina da se razgradi u prirodi. Jedna PET ambalaža koju preradimo obezbeđuje odnosno sačuva energiju za recimo da nam kompjuter radi 15 minuta, kaže Mišo Marković, direktor JKP „Higijena“ u Pančevu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...