U Tehničkoj školi “23.maj” u Pančevu predstavljen je projekat "Prevezi se bicikom kada doneseš amblažu za reciklažu" U Tehničkoj školi “23.maj” u Pančevu predstavljen je projekat "Prevezi se bicikom kada doneseš amblažu za reciklažu" Z.M.

Prezentacija projekta o značaju reciklaže za učenike Tehničke škole u Pančevu

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

PANČEVO – U Tehničkoj školi “23.maj” u Pančevu predstavljen je projekat "Prevezi se bicikom kada doneseš amblažu za reciklažu". Projekat je finansijski podržao Grad Pančevo i zahvaljujući njemu kupljena su dva bicikla koje će koristiti učenici i zaposleni u Tehničkoj školi.


Oslanjajući se na akciju sakupljanja izdvojenog ambalažnog otpada u školama „Sakupi i uštedi – vredi“ koju godinama sprovode Grad Pančevo i JKP „Higijena“, učenici Tehničke škole „23. maj“ Pančevo – polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo i članovi Multidisciplinarnog centra „Karika umetnost nauka“ predstavili su projekat „Prevezi se biciklom kad doneseš ambalažu u reciklažu“.

 

jovanka i miona

 

Kako je studentkinja Miona Zec, članica projektnog tima objasnila ideja je da škole dobiju bicikle radi nagradne vožnje posle sakupljanja sekundarnih sirovina u školi ili u svojim domovima, od prijatelja ili rođaka.

Prvobitna ideja je bila da predstavimo ne samo deci i zaposlenima u školi već i kasnije svim građanima da na besplatan način možemo nešto da koristimo ili dobijemo. To je u ovom slučaju, da ono što za nas predstavlja otpad možemo iskoristiti ili unovčiti, a u ovom slučaju je korišćenje ovih bicikala, rekla je Miona Zec.

Nataša Sekulić, profesor u Tehničkoj školi “23. maj“ kaže da je Miona Zec bivša učenica ove škole i da su vrlo rado pristali da podrže ovaj projekat, jer se u njihovoj školi obrazuju budući tehničari životne sredine i tehničari reciklaže.

Ovo je najvažnije što deca ovde mogu da nauče, a kasnije da dobiju i nove ideje kojima će oni moći da poboljšaju ekološko stanje u gradu što je veoma značajno. Sve to potiče iz škole, a kasnije se širi u praksi što je odlična stvar i za školu, ovaj smer ali i naš grad, kaže Nataša Sekulić, profesor u Tehničkoj školi „23.maj“ Pančevo.

 

ucionica tehnicka skola

 

JKP Higijena već ima dobru saradnju sa Tehničkom školom, zahvaljujući smeru koji postoji ovde - tehničar zaštite životne sredine, ali i zahvaljujući projektu Sakupi, uštedi, vredi.

Rado smo podržali i ovaj projekat, vezu sa mobilnošću. Higijena nema mnogo veze sa mobilnošću, ali indirektno ima. Zato što se otvaraju mogućnosti da recimo neko kesu ili napunjen džak može da okači o korman bicikla. Prevesti od tačke A do tačke B i da se podstaknu učenici da razmišljaju o tome da donesu u školu tu ambalažu i poboljšaju te rezultate. Može da se podstakne i takmičarski duh, ko više donese ambalaže da predloži nešto što će biti korisno svima. Da se pokrene duh zajedništva koji je dobar za sve. Kao obrazovna ustanova koja ima smer za zaštitu životne sredine, čiji su pojedini đaci članovi Udruženja građana MC „Karika umetnost nauka“ pri Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin“, Tehnička škola „23. maj“ Pančevo biće uzor svim srednjim školama. To je još jedna zamisao ovog probnog projekta koji je započet zahvaljujući konkursu Grada Pančeva za sufinansiranje projekata – manifestacija iz oblasti zaštite životne sredine i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine koji je nosilac tih aktivnosti, objasnila je Jovanka Dakić, izvršni direktor JKP „Higijene“ Pančevo.

Osim sakupljanja otpada koji će završina na reciklaži, ovaj projekat je značajan i zbog toga što se među mladima širi svest o važnosti vožnje bicikla kao prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu.

 

bicikli u prvom planu

 

Biciklima, po jednim muškim i ženskim, moći će da se koriste školarci i osoblje škole kada prikupe plastične (PET) boce, limenke, papir i karton. Time se doprinosi uštedi u materijalima i energiji, zdravom načinu života – rekreaciji, manjem zagađenju i cirkularnoj ekonomiji čije je načelo „nula otpada“ posredstvom ponovne upotrebe, potom reciklaža.

Za određenu količinu predatog reciklabilnog otpada sledi srazmerna satnica vožnje, a učenici/tetkice/domari predavaće svoje podatke – ime, prezime i broj lične karte radi evidencije, prilikom svakog preuzimanja bicikla.

Sajle za zaključavanje, svetla i korpe za prevoženje ambalaže ili potrepština su oprema dvotočkaša čija se dopuna očekuje nastavkom projekta.

 

dva bicikla

 

Predstavljanju projekta prisustvovali su učenici Tehničke škole „23. maj“ koji se obrazuju na smeru tehničar zaštite životne sredine.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...