Profesor dr Ranko Rajović predstavio je NTC sistem učenja, kako on funkcioniše i zašto je važno da deca uče kroz igru Profesor dr Ranko Rajović predstavio je NTC sistem učenja, kako on funkcioniše i zašto je važno da deca uče kroz igru BUDI 2016

Predavanje za odrasle: „Učenje je igra“

  • Objavljeno u
  • Autor  M.Manić

Predavanje za odrasle „Učenje je igra” održano je juče, u okviru Bijenala umetničkog dečjeg izraza, u izabinskom prostoru Kulturnog centa Pančeva.

Profesor dr Ranko Rajović predstavio je NTC sistem učenja, kako on funkcioniše i zašto je važno da deca uče kroz igru.

Koliko žirafa ima pršljenova, koliko je težak albatros, a koliki mu je raspon krila, samo su neke od zanimljivih informacija koje su prisutni, kroz igru naučili na predavanju.

Profesor je otkrio kako funkcioniše mozak, koje greške roditelji prave tokom odrastanja dece, kako zainteresovati decu da nauče nešto novo.

Medicina kaže da ljudi vole da uče. Biološki, kad naučimo nešto novo, mozak luči hormone sreće. Deca, kad krenu u školu, uglavnom su srećna. Ali, već u trećem razredu prestaju da budu. Razlog su sve veće i suvoparnije lekcije. Kad treba da odgovaraju, deci lupa srce, znoje im se dlanovi... U stanju stresa organizam luči kortikosteroidni hormon kortizol. Stvara se osećaj neprijatnosti i teskobe. Deca vole da se igraju, a to je u školi zabranjeno, kaže Rajović.

Istog dana u isto vreme, ali u Gradskoj biblioteci Pančeva, mališane je zabavljao Uroš Petrović. Deca su rešavala zagonetke i kroz primere videla kako učenje može biti zanimljivo.

 

0 uros petrovic

 

NTC sistem učenja je specijalizovani program namenjen kako roditeljima, vaspitačima, nastavnicima, tako i deci u vrtićima i školama. NTC program je nastao kao rezultat dugogodišnjih istraživanja u oblasti razvoja kreativnog učenja i razmišljanja. U kreiranju programa učestovali su stručnjaci iz različitih država. NTC sistem učenja se primenjuje po gradovima u celoj Srbiji, ali takođe i po držvama u regionu (Makedonija, Crna Gora, BiH, Hrvatska i Slovenija).

U kreiranju programa učestvovao je međunarodni tim stručnjaka (Italija, Češka, Singapur, SAD i Srbija) iz nekoliko oblasti: neurofiziologija, pedagogija, psihologija, pedijatrija i defektologija. Program se sprovodi u 14 država Evrope uz podršku Ministarstva obrazovanja (Srbija, Slovenija, Češka i Crna Gora), UNICEF-a (BiH) i obrazovnih institucija (Hrvatska, Norveška, Italija, Rumunija…).

Autor programa dr Ranko Rajović, lekar specijalista interne medicine, niz godina se bavio istraživanjima u oblasti neurofiziologije i neuroendokrinologije. Član je komiteta Mense International za darovitu decu i saradnik je UNICEF-a.

Koautor programa je Uroš Petrović, dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dečijih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...