Polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” Pančevo učestvovali su u radu književne kolonije u Tršiću od 6. do 11. avgusta Polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” Pančevo učestvovali su u radu književne kolonije u Tršiću od 6. do 11. avgusta RCT Mihajlo Pupin

Pančevački đaci na književnoj koloniji u Tršiću

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin” Pančevo učestvovali su u radu književne kolonije u Tršiću od 6. do 11. avgusta.

Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i ove godine organizovao je književnu koloniju u Tršiću. Ovogodišnja kolonija zvala se "Ko priča priču, i kako?".

Koloniji su, pored Jelene Žurić, mentora grupe za književno stvaralaštvo u Centru (i Vuleta Žurića, saradnika Centra), prisustvovale i četiri članice RCT "Mihajlo Pupin": Vladana Plavšić, Sara Mađar, Ivona Gaćeša (učenice gimnazije "Uroš Predić" iz Pančeva) i Valentina Černicin (učenica Filološke gimnazije iz Beograda).

 

0 djaci trsic

 

Težište kolonije bilo je na pisanju kratke priče, s posebnim osvrtom na dva glavna elementa: pozicija naratora (ko priča) i strategija pripovedanja (kako priča). Materijal za čitanje, analizu i diskusiju činile su pripovetke Čehova (Debeli i mršavi, Čovek u futroli i Kameleon), Gogolja (Šinjel i Nos), izabrane priče Rejmonda Karvera, Stivena Kinga i Dejvida Fostera Volasa. Materijal za gledanje, analizu i komentare predstavljali su filmovi: Tačno u podne, Građanin Kejn, Vrtoglavica, Haos, Potraga za zlatom i kratki filmovi Vlatka Gilića.

Svakodnevne radionice trajale su od 11 do 14 časova, i od 15.30 do 18.30 časova.

Iz gimnazije u Loznici bilo je osmoro učenika. U sredu je pred publikom, u Kući pisaca u Tršiću, održano veoma uspelo književno veče učesnika kolonije.

 

0b trsic

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...