Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude

Svetski dan razvoja informatike i završetak projekta „Zavisnost na ignore“

  • Objavljeno u
  • Autor  Zavod za javno zdravlje Pančevo

Efikasno korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija, ima potencijal za jačanje ekonomije, poboljšanje zdravstvenih potencijala, poboljšanje obrazovanja i procesa učenja i jačanje demokratskih procesa“.

„Zavisnost na ignor“ je projekat koji je od aprila do oktobra ove godine sprovodio Zavod za javno zdravlje Pančevo pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina. Niz aktivnosti predviđenih projektom sprovodio se tokom ovih 7 meseci. Uz predavanja i radionice o bolestima zavisnosti održanih u svim srednjim školama Pančeva za učenike II razreda (oko 700 učenika), fokus aktivnosti usmeren je bio na savremen pristup prikaza zdravstvenih poruka i komunikaciju sa mladima putem informacionih tehnologija.

U okviru projekta realizovan je konkurs za najbolji poster i film na temu bolesti zavosnosti i otvorena je Facebook stranica na koju su postavljeni radovi mladih sa teritorije AP Vojvodine i sadržaji vezani za promociju zdravlje.

Na konkursu je učestvovalo 410 učenika iz 11 osnovnih i 4 srednje škole sa teritorije AP Vojvodine sa 293 radova (284 postera i 9 filmova). Najbolji posteri, filmovi i škole su nagrađeni na manifestaciji povodom obeležavanja 26. juna - Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

U aktivnostima projekta učestvovalo je 16 osnovnih, 14 srednjih škola i 1.789 mladih a više od 60.000 osoba je obuhvaćeno aktivnostima na Facebook stranici (gledalo sadržaj, delilo sadržaj stranice, komentarisalo i više od 10.000 njih pregledalo je filmove u periodu od 1. aprila do oktobra. Najaktivniji su bili mladi uzrasta 18 do 24 godine, a najviše pratilaca na stranici je mladih uzrasta 13 do 24 godine (oko 40 %).

U okviru projekata sprovedeno je i online istraživanje o stavovima mladih o bolestima zavisnosti. Rezulatati istraživanja biće javno predstavljeni na stručnom sastanku povodom Dana Zavoda za javno zdravlje Pančevo (1. novembra) i nadamo se biće dobra osnova i smernica za dalji rad sa mladima na temu bolesti zavisnosti.

Projekat je dobar primer kako nove tehnologije mogu biti oruđe za promociju zdravlja i kako se zdravstvene poruke brzo šire među mladima putem novih informacionih tehnologija.

Otuda naša želja da baš na ovaj dan 24. oktobar Svetski dan informacionih tehnologija prikažemo još jednom aktivnosti i postignute rezultate projekta i pozovemo sve mlade ljude na zdrav i odmeren život, a „Zavisnost na ignor“!

 

5 zavisnost na ignore

 

Da podsetimo: 17. maja, 1972, Konferencija UN za trgovinu i razvoj predlaže mere za širenje informacija i mobilizacije javnog mnjenja u odnosu na probleme trgovine i razvoja. To je postalo poznato kao rezolucija 3038, koja je usvojena od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 19. decembra 1972.

Ova rezolucija poziva na uvođenje Svetskog dana razvoja informatike kao pomoć u skretanju pažnje ljudima na razvojne probleme. Cilj manifestacije je da objasni javnosti zašto je neophodno da se ojačaju međunarodna saradnja i da se pronađu načini da se reše razvojni problemi. Skupština je takođe odlučila da se dan poklopi sa Danom Ujedinjenih nacija i da time naglasi centralnu ulogu razvoja u radu UN.

Svetski dan razvoja informacija je prvi put održan 24. oktobra 1973. Jedan od specifičnih ciljeva Svetskog dana razvoja informatike je da informiše i motiviše mlade ljude.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...