Članovi EPOK-a Članovi EPOK-a RTV OK

Ekolozi u Kovačici strateški spovode održive akcije

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M./RTV OK

KOVAČICA - Predsednik Ekološkog pokreta opštine Kovačica, Vladimir Kuharik, koga mnogi u Kovačici poznaju pod nadimkom Kunfo, okuplja mlade ekologe. Godinama ovi mladići menjaju lokalnu ekološku sliku u mestu Kovačica.

Samo udruženje broji oko 20 aktivnih članova, a neretko im se pridružuju i građani. Ideja nije samo čišćenje, već i unapređenje životne sredine i održivost.

Kod Sabove rampe, odnosno, pored kanala Nadel, sprovodi se akcija u organizaciji Ekološkog pokreta opštine Kovačica, a podržale su je Opština Kovačica i preduzeće Tamiš Dunav.

Prema rečima Vladimira Kuharika, predsednika Ekološkog pokreta opštine Kovačica, ideja je da se očisti kanal Nadel i da se posadi vetrozaštitni pojas, drvored koji će obezbediti prirodnu oazu.

Akcija podrazumeva ravnanje prostora pored kanala, prethodno uklanjanje đubreta koje su nesavesni građani ostavili pored kanala, ali i urasle trave.

Ovo je još jedna akcija u nizu. EPOK je organizovao akcije na čišćenju i uklanjanju otpada i to dve godine unazad. I tada je pomogla Opština Kovačica.

Nakon ove akcije, planirana je akcija sadnje kada će biti posađeno po 250 sadnica javora i jasena, ali i sadnice žbunja. Cilj je da se vrane odsele iz centra Kovačice i da se nastane na ovom prostoru.

Plan je napravljen strateški i u sradnji sa diplomiranim inženjerom za hortikulturu, kaže predsednik EPOK-a, Vladimir Kuharik Kunfo.

Svrake će na prostoru koji polako niče imati svu potrebnu hranu. Neće morati da dolaze u samu Kovačicu, kaže Vladimir Kuharik.

 

epok kovacica

 

Potrebno je još sredstava za sve planove koje EPOK ima, a volje ne manjka.

Inače, Ekološki pokret opštine Kovačica, naredne, 2023. godine puni deset godina.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...