Okupljeni oko teme „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“, za istim stolom našli su se urednici mađarskih, slovačkih, rusinskih, rumunskih i hrvatskih novina za najmlađe čitaoce Okupljeni oko teme „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“, za istim stolom našli su se urednici mađarskih, slovačkih, rusinskih, rumunskih i hrvatskih novina za najmlađe čitaoce J.D.

Okrugli sto „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Redakcija listova za decu „Neven“ i „Mali Neven“ organizovala je 7. decembra, u svečanoj sali NSKC-a, pod čijim krovom ova dva izdanja izlaze, sastanak urednika časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini.


Za uredništvo časopisa, to je jedan od najznačajnijih događaja u ovoj godini, s obzirom na činjenicu da se skup te vrste i u tom sastavu nije održao najmanje deceniju unazad.

Okupljeni oko teme „Opstanak časopisa za decu na jezicima nacionalnih manjina u Srbiji“, za istim stolom našli su se urednici mađarskih, slovačkih, rusinskih, rumunskih i hrvatskih novina za najmlađe čitaoce.

 

manjine decji casopisi

 

Razmena iskustava i lično upoznavanje novih i starih urednika bila je samo uvertira u razmatranje mogućih zajedničkih projekata, kao i u vraćanje starih, dobrih običaja razmene časopisa, ideja i prevodilačkih delatnosti u domenu dečjeg stvaralaštva.

Višedecenijska urednica časopisa za decu na rusinskom „Zagradka“, Melanija Rimar, koja je ceo svoj radni vek provela u toj redakciji i nedavno otišla u zasluženu penziju, podelila je dragocena iskustva sa mlađim urednicima i dala jedan ozbiljan osvrt na istorijski razvoj dečje štampe ne samo u Vojvodini nego i u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Najmlađa među urednicima bila je Erna Terek, koja je nedavno došla na čelo redakcije časopisa „Jo Pajtaš“ (Jó Pajtás) i „Mezeškalač“ (Mézeskalács).

 

bukuria urednik naslovna

 

Čuveni rumunski časopis za decu „Bukuria kopilor“ (Bucuria copiilor) koji izlazi u Pančevu, takođe je dobio novog urednika, Danuca Matu, koji nam je detaljno objasnio način funkcionisanja, finansiranja i distribuiranja časopisa rumunskoj nacionalnoj zajednici.

Razmenom preko potrebnih iskustava, shvatili smo da je situacija u svim redakcijama vrlo slična i da svi delimo iste ili slične probleme.

Časopis za decu na hrvatskom jeziku „Hrcko“ izlazi jednom mesečno kao podlistak nedeljnika „Hrvatska riječ“ sa sedištem u Subotici. Urednica časopisa Željka Vukov govorila je o saradnji sa školama koje imaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i o časopisu namenjenom srednjoškolcima.

 

decji casopisi na jezicima manjina

 

Vladimir Valentik, urednik časopisa na slovačkom jeziku „Zornjička“, koji je ujedno i jedini zaposleni, podelio je svoje dragoceno iskustvo sa mlađim urednicima i na jedan vrlo konstruktivan način objasnio problematiku opstanka časopisa za decu u vreme kada se štampana izdanja pretvaraju u digitalna.

Gospodin Valentik je istakao da takvom sastanku nije prisustvovao sigurno više od 20 godina, otkad je krenulo osipanje redakcija za decu i prinudno pripajanje matici u okviru izdavačkih kuća.

 

jelena dopudj urednica nevena

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...