Deliblatska peščara je stanište drugih ptica i insekata, dok stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja dodatno doprinosi bogatstvu faune ovog stepskog područja Deliblatska peščara je stanište drugih ptica i insekata, dok stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja dodatno doprinosi bogatstvu faune ovog stepskog područja Vojvodina Uživo

Deliblatska peščara je jedno od nestvarnih mesta u Vojvodini (VIDEO)

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.
  • Video

U jugoistočnom delu panonske nizije, u južnom Banatu, nalazi se Deliblatska peščara – najveći peščani teren u Evropi. Proteže se između Dunava i Karpata na 300 kvadratnih kilometara, piše portal Vojvodinauzivo.rs, koji je o Deliblatskoj peščari napravio i videozapis, kako bi ga što detaljnije predstavio onima koji ovo nestvarno mesto nisu nikada doživeli.


Smatra se da datira iz perioda ledenog doba, a danas predstavlja dom mnogobrojnim vrstama biljaka i životinja koje su retke ili ugrožene u Evropi, ali i širom sveta. Zabeleženo je više od 900 biljnih vrsta, a neke od njih su: kleka, pančićev pelen, peškarsko smilje, božur i mnoge druge.

Kada govorimo o fauni Deliblatske peščare, među njenim retkostima ističu se vrste sa stepskih staništa: pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge vrste.

Pored njih, Deliblatska peščara je stanište drugih ptica i insekata, dok stalno prisustvo vukova, jelena, srna i divljih svinja dodatno doprinosi bogatstvu faune ovog stepskog područja.

Ovaj geomorfološki i ekološko-biogeografski fenomen, proglašen je Specijalnim rezervatom prirode 1977. godine. Pored toga, 1989. godine, proglašen je i za Međunarodno značajno stanište ptica (IBA).

 

Delibatska Pescara foto vojvodina uzivo3


Nadmorske visine dina u Deliblatskoj peščari se kreću u rasponu od 70 do 200 metara Bitno je naglasiti da na nacionalnom nivou, Deliblatska peščra predstavlja prirodno dobro od posebnog značaja, koje spada pod prvu kategoriju zaštite. Svoj autentičan naziv dobila je po selu Deliblato, koje pripada opštini Kovin.

Osim bogate prirode, svi posetioci Deliblatske peščare mogu da uživaju u različitim naučno-rekreativnim sadržajima i izletištima. Edukativni centar “Čardak” i izletište “Devojački bunar”, su odlična početna stanica za posetioce.

Zanimljivo je da se upravo ovde snimao film “Boj na Kosovu” i najveći deo radnje filma “Ko to tamo peva”.

 

Deliblatska pescara Kovin 2

 

Posetom Deliblatske peščare saznaćete kako zvuči tišina koja se čuje i otkriti nesvakidašnje delove prirode.

Video

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...