U domaćinstvu porodice Degi u Pančevu U domaćinstvu porodice Degi u Pančevu Z.M.

Kako se u Pančevu uvodi novi model upravljanja bio-otpadom u domaćinstvima

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.
  • Video

Porodica Degi iz Pančeva jedna je od 300 pančevačkih porodica koje su se ove godine uključile u pilot projekat kompostiranja bio-otpada u svom domaćinstvu. Njima je JKP „Higijena“ isporučila komposter i prikazala na koji način se pravilno pravi kompost koji kasnije mogu da koriste kao prirodno đubrivo u svojoj bašti.

U pitanju je projekat koji JKP „Higijena“ sprovodi pod pokroviteljstvom UNDP u okviru programa "Izazov zu upravljanju bio-otpadom u Srbiji" i pilot-projekta "Uvođenje novog modela upravljanja bio-otpadom u gradu Pančevu" koji se sprovodi od 8. marta ove godine.

Jovanka Dakić iz JKP „Higijene“ kaže da se kroz pilot – projekat prvi put u Republici Srbiji i to u centru grada Pančeva, za domaćinstva sa individualnim stanovanjem, u jednom koraku uvodi sistem tri posude za komponente komunalnog otpada u kombinaciji sa merenjem otpada i elektronskom evidencijom podataka u cilju plaćanja usluga prema kilogramima deponovanog otpada i ekonomsko realnom i održivom cenom usluga.

Takođe se odvaja i staklena ambalaža u posebne posude na uličnim punktovima. Građani u svom domaćinstvu jednim pokretom ruke razdvajaju u posebnu kantu ambalažni otpad, u drugu kantu mešani otpad za deponovanje i bio-otpad iz kuhinje i dvorišta u kućni komposter za proizvodnju prirodnog đubriva – komposta. Svako domaćinstvo ima svoj ključ za gravitacionu bravicu na kantama, kako bi samo članovi domaćinstva svoj otpad ubacivali u dve kante. Gravitaciona bravica omogućava da se samo pri pražnjenju u autosmećar automatski kanta otključa i zatim ponovo zaključa pri vraćanju u osnovni položaj. Svaka kanta ima svoj čip sa podacima o korisniku usluga i za prenos podataka o masi preuzetog otpada u kilogramima po takozvanom obračunskom mestu, objasnila je Jovanka Dakić.

 

257274001 926000468020051 8956692235962784663 n

 

Ljubica Degi iz Pančeva je u projektu reciklaže više od godinu i po dana.

Pre skoro dve godine nam je bilo ponuđeno da uzmemo kante za otpad i reciklažu. Prihvatili smo, jer u kući imamo puno toga što bi moglo da se reciklira. Koristimo plavu kantu za PET ambalažu, kao i za karton. Odmah smo počeli da ih punimo. Iz „Higijene“ svakog drugog utorka odnose te kante. Zelena kanta sa ostalim otpadom odnosi se četvrtkom. Nakon ovoliko vremena mogu da kažem da nam stvarno puno znači. Uštede će biti kada odlaganje otpada počne da se naplaćuje po kilaži, kaže Ljubica Degi.

 

komposter nalepnica

 

Porodica Degi ove jeseni odlučila je da preuzme i komposter od JKP „Higijene“.

Za to smo se odlučili zato što ja puno kuvam. Pravim i dosta i zimnice. Uvek nam je kanta preteška. Sve to može da se koristi za pravljenje komposta. Iz tog razloga odlučili smo da na taj način smanjimo količinu otpada, a ujedno ćemo imati prirodno đubrivo za baštu i za cveće. Preporučila bih i drugim građanima da uđu u ovaj program, jer razvrstavanje otpada mnogo znači za jedno domaćinstvo. Prvenstveno za ljude koji žive u kućama i imaju baštu i cveće, puno znači. S jedne strane rešićemo se nekog otpada, a s druge strane upotrebićemo ga u korisne svrhe. Razvrstavanje otpada ne oduzima mi puno vremena. U kuhinji kad radim sve što je potrebno za kompost ljuštim u jednu vanglicu. Čim se isprazni neka flaša za jogurt ili pavlaka, svi u kući znaju, to se odmah nosi u plavu kantu. Razvrstavanje ne oduzima više vremena nego inače, samo je potrebno da se čovek organizuje. Ranije smo sve pakovali u jednu vreću i bacali, a ovo treba samo malo drugačije rasporediti. Uvek imam dve tri vreće za odlaganje i zaista mi nije teško, kaže Ljubica Degi.

Sa navedenim projektom povezan je lokalni projekat udruženja građana MC „Karika umetnost nauka“ Pančevo, po Konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine za 2021. godini "Kompostiranje u domaćinstvima u pilot - zoni Grada Pančeva".

 

257213840 565267738105196 2685785044044447414 n

 

U okviru tog projekta polaznici Regionalnog centra za talente posećuju domaćinstva u kojima se otpad kompostira, objašnjavaju članovima domaćinstva na koji način pravilno da slažu bio otpad kako bi dobili dobar kompost i na taj način se i sami upoznaju s procesom kompostiranja u praksi.

Ana Naumovski je učenica trećeg razreda Tehničke škole „23. maj“ u Pančevu, na smeru tehničar zaštite životne sredine i članica je grupe za ekologiju Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ Pančevo.

Kompostiranje će mi biti tema istraživačkog rada ove godine u Centru za talente. Zbog toga sam došla ovde da vidim kako sve to funkcioniše kako bih mogla što bolje da napišem rad. Uz pomoć kompostera može se dobiti najbolje prirodno đubrivo koje može da se koristi dalje u domaćinstvu. U školi trenutno imam stručni predmet u okviru kojeg se baš bavimo kompostiranjem, dopalo mi se i zato sam i odlučila da mi to bude tema istraživačkog rada, objasnila je srednjoškolka Ana Naumovski.

Od nje smo saznali i da su u okviru svog projekta imali nekoliko faza. Prvo su osmislili sadržaj uputstva za edukaciju građana i pripremili flajere za kompostiranje. Zatim su se pripremili za demonstraciju kompostiranja i saradnju sa građanima na terenu u pilot-zoni.

Nakon podele kompostera domaćinstvima uključenim u projekat sa UNDP i JKP „Higijena“ Pančevo, članovi udruženja sprovode edukaciju i demonstraciju kompostiranja, a zatim i monitoring kompostiranja uz podršku građanima na terenu. Uz konsultacije građana sa obučenim predstavnicima JKP Higijene koji prate i nadziru proces kompostiranja do gotovog komposta tokom trajanja projekta, pratiće se količine i kvalitet gotovog komposta i njegova primena.

 

257286478 867652863940589 647543922934576018 n

 

Tako je bilo i u porodičnom domaćinstvu Degi u Pančevu. Na terenu, predstavnici JKP "Higijena" Pančevo su domaćinstvu uručili komposter, po osnovu zaključenog ugovora sa vlasnikom po obračunskom mestu, a predstavnici udruženja građana su demonstrirali rad seckalice za "zeleni" i "braon" bio-otpad i slaganje slojeva bio-otpada u komposter, uz dodatna objašnjenja i edukativni flajer, kao i informaciju o linku na sajtu JKP "Higijena" sa obaveštenjima i brošurama korisnim za proces kompostiranja, kao i snimcima i uputstvima za opremu koja je dostupna građanima koji su uključeni u pilot-projekat (električne kosačice, makaze i seckalica za bio-otpad).

 

256855391 1031011784136873 8723555216095716071 n

0001

0002

0003

Video

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...